Ciastka francuskie ze szpinakiem

Szpinak to ostatnio jeden z moich faworytów żywieniowych. Wiadomo, że najlepiej smakuje w towarzystwie kremowej śmietanki, fety lub gorgonzoli, ale takie zestawienie zawsze niesie ze sobą za dużo kalorii. A skoro wiosna tuż, tuż i czuję ją w kościach, to staram się, by było zdrowo i smacznie, tylko od czasu do czasu pozwalając sobie na jakieś mniej dietetyczne odstępstwa.

Jeśli jeszcze nie wiecie, szpinak to prawdziwa bomba dla naszego zdrowia. Po pierwsze – ma mało kalorii – w 100 gramach jest ich tylko 16! Poza tym to źródło żelaza, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Wiadomo, że najwięcej tych prozdrowotnych składników znajdziemy w jego nieprzetworzonej wersji, dlatego (jeśli jeszcze nie próbowaliście) odsyłam Was do jednego z moich ulubionych przepisów na zielony koktajl, czyli do szpinakowego smoothie. A potem już tylko, skoro kuchnia rozgrzana, do pieczenia ciastek francuskich ze szpinakiem.

Składniki:

  • na ciastka:

  1. ciasto francuskie (opakowanie),
  2. szpinak mrożony (opakowanie 250 g),
  3. czosnek (2 ząbki),
  4. cebula (średnia),
  5. przyprawy: sól, pieprz, chili,
  6. masło,
  7. jajko,
  8. czarnuszka (opcjonalnie).
  • na dip:

  1. jogurt naturalny (1 opakowanie, ok. 125 ml),
  2. sól, pieprz (szczypta i 1/3 łyżeczki),
  3. koperek (ok. 10 łodyżek),
  4. cytryna (łyżka).

Sposób przygotowania:

  • Szpinak wyłożyć do miski i rozmrozić. Wycisnąć z nadmiaru wody.
  • Cebulę pokroić na drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Smażyć na łyżce masła do zeszklenia.
  • Na patelnie dodać szpinak i smażyć do czasu, aż reszta wody odparuje (ok. 10 min.). Odstawić na bok do ostygnięcia.

koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

  • Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i kroić w zależności od tego, jaki kształt ciastek chcemy uzyskać:

rogaliki: ciasto dzielimy na 3 równe części (na szerokość). I w każdej nożem wykrawamy trójkąty – z jednej części uzyskamy ok. 5 rogalików, zwijanych od podstawy do wierzchołka.

koperty: ciasto dzielimy na 4 równe części, a każdą z nich na 3 duże kwadraty – w środku układamy farsz i łączymy ze sobą przeciwległe brzegi na skos. Dokładnie zalepiany.

pierożki: ciasto podobnie dzielimy na 4 równe części, a każdą z nich na 3 duże kwadraty – w środku układamy farsz. Łączymy dwa przeciwległe wierzchołki i zlepiamy brzegi tak, jak przy lepieniu pierogów.

  • rogaliki/koperty/pierożki układamy na papierze do pieczenia i dokładnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Opcjonalnie posypujemy czarnuszką*, która bardzo dobrze komponuje się ze szpinakiem i ciastem francuskim.
  • pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut, kontrolując w momencie, gdy tylko ciasto się zarumieni.

Przygotowanie dipu:

  • koperek drobno posiekać, połączyć z jogurtem naturalnym – doprawić solą i pieprzem, a całość polać sokiem z cytryny.

koperty z ciasta francuskiego ze szpinakiem - podanie

Kalorie: mimo, że ciasto francuskie nie należy do najmniej kalorycznych, to w połączeniu ze szpinakiem, dobrze się te kalorie rozkładają. W jednym ciastku znajduje się ok. 60 kcal.


*Na koniec – „A czymże ta czarnuszka w ogóle jest?” – pytacie. No więc pędzę z odpowiedzią. Czarnuszka to drobne, czarne nasionka, o charakterystycznym gorzkim, korzennym smaku i zapachu, z wyraźną nutą pieprzu i kminu. Nasiona te zawierają także ogromną ilość tłuszczów nienasyconych (23g/100g), które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu w organizmie i posiadają wysoką zawartość białka (32g/100g), które potrzebne jest przede wszystkim sportowcom, do zbudowania i utrzymania masy mięśniowej.


 

Mam nadzieję, że przepis Wam się podoba – jest banalnie prosty i bardzo smaczny, do tego wegetariański i szybki w przygotowaniu. Nic więcej nie trzeba :). Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s