Śniadanie to zdecydowanie najważniejszy posiłek w ciągu dnia – ile razy je pominę, tyle razy później pluję sobie w brodę. Brak tego posiłku w jadłospisie zdecydowanie mnie rozleniwia i sprawia, że kolejne dania wybieram niedbale albo cały dzień walczę z wilczym apetytem.
Starannie przygotowane śniadanie nie tylko naładuje nam akumulatory, ale ucieszy oko, nasyci nasze żołądki na długo i wpłynie na naszą psychikę pozytywnie – dobrze przygotowany talerz jedzenia rano, to gwarancja, że nie będziemy chcieli zaprzepaścić zdrowo rozpoczętego dnia. Potem to wchodzi w nawyk, a to już tylko krok do zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto więc zjeść śniadanie, prawda?
Post przygotowywałam regularnie, co ranek, przez cały tydzień. Zmotywowana jedną z próśb o propozycje na lekkie, różnorodne i niedrogie śniadania, postanowiłam jej podołać i od poniedziałku skrupulatnie zabrałam się za poranne gotowanie. Jestem zadowolona z efektu, bo sama na tym skorzystałam i mam nadzieję, skorzystacie i Wy. Zapraszam do czytania moich 5 przepisów na zdrowe śniadanie.
Na początek to, co prawie każda kobieta lubi – IDZIEMY NA ZAKUPY! Na pewno większość z tych produktów macie już w swoich szafkach czy lodówce. Czasem po prostu brakuje nam motywacji, żeby rozplanować przygotowywanie posiłków w perspektywie całego tygodnia, dbając o to, by nic się nie zmarnowało. Tu moja rola, więc nadciągam z pomocą.
LISTA ZAKUPÓW:
- jajka (6 szt.),
- chuda szynka (4 plastry),
- papryka czerwona,
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie, ok. 10 szt.),
- cebula (1 szt.),
- nać pietruszki (1 pęczek),
- płatki owsiane (ok. 1,5 szklanki),
- nasiona lnu (2 łyżki),
- jogurt naturalny,
- ulubione owoce (u mnie: mango – 1 szt., maliny – 1 opak., kiwi – 3 szt., banan – 1 szt.).
- mix sałat lub dowolna ulubiona sałata (garść),
- bułka wieloziarnista, żytnia lub orkiszowa (1 szt.),
- mleko (1/3 szklanki),
- cynamon.
TE SKŁADNIKI WYKORZYSTASZ DO INNYCH POSIŁKÓW:
- natka pietruszki (do zup, sosów, mięsa, dipów),
- nasiona lnu (do innych owsianek, kanapek, ciastek, jogurtów, wypieków),
- płatki owsiane górskie i jogurt naturalny (do omletów, placuszków, ciastek, koktajli),
- mix sałat (do dowolnej sałatki na drugie śniadanie czy jako dodatku do obiadu).
TE SKŁADNIKI NA PEWNO MASZ: sól, pieprz, olej, masło – dlatego pomijam je w liście zakupów.
5 dni i 5 zdrowych propozycji na śniadanie:
PONIEDZIAŁEK: jajecznica z dodatkami (1 porcja)
Składniki: jajka (2 szt.), łyżka masła, 2 plasterki szynki, 1/4 papryki, mała cebula, pietruszka (3 łodyżki), sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: cebulę, paprykę i szynkę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Jajka rozkłócić w misce i dodać posiekaną pietruszkę. Przelać na patelnie i smażyć ok. 4 minut, do czasu ścięcia jajek. Doprawić do smaku.
WTOREK: Owsianka z jogurtem naturalnym, mango i malinami (1 porcja)
Składniki: płatki owsiane górskie (5 łyżek), siemię lniane (1 łyżka), jogurt naturalny (2 łyżki), pół mango i kilka malin.
Sposób przygotowania: płatki owsiane i len zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do nasączenia (można to zrobić wieczorem dnia poprzedzającego). Gdy płatki i nasiona napęcznieją, wykładamy jogurt i układamy owoce.
ŚRODA: Kanapki z ciemnego pieczywa z dodatkami (1 porcja)
Składniki: Bułka pełnoziarnista, sałata (2 liście lub garstka), szynka (2 plasterki), papryka lub pomidor, jajko, sól i pieprz do smaku, natka pietruszki do posypania.
Sposób przygotowania: jajko gotujemy na twardo (odliczamy 10 minut po zagotowaniu wody), bułkę przekrawamy i układamy warstwami składniki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy świeżą pietruszką.
CZWARTEK: Placuszki owsiane z cynamonem i owocami (2 porcje – ok. 8 sztuk)
Składniki: banan, szklanka płatków owsianych górskich, duże jajko, siemię lniane (1 łyżka), szczypta soli, mąka (opcjonalnie 2 łyżki), olej do smażenia (ok. 3 łyżek).
Sposób przygotowania: banan rozgnieść w misce, dodać płatki, siemię, jajko, cynamon i sól. Dokładnie wymieszać. Jeśli konsystencja nie jest zwarta, dodać jedną lub dwie łyżki mąki i wymieszać. Smażyć do czasu ścięcia jajka i przypieczenia płatków.
Podawać z jogurtem naturalnym i owocami – u mnie kiwi i kilka malin
PIĄTEK: omlet z jogurtem naturalnym i owocami (1 porcja)
Składniki: jajka (2 szt.), 1/3 szklanki mleka, 3 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista żytnia, ale może być też zwykła pszenna), szczypta soli, szczypta cukru, olej do smażenia.
Sposób przygotowania: jajka wybić do miski i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać – konsystencja ma być gęstsza niż w cieśnie naleśnikowym. Przelać na rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 4 minut na każdej stronie.
Podawać z jogurtem naturalnym i owocami.
PODSUMOWANIE:
Starałam się, by zarówno w mojej, jak i w Waszej kuchni nic się nie zmarnowało. Nie cierpię zbierać w lodówce składników, których można użyć tylko do określonego przepisu, a za jedną z najgorszych rzeczy uważam wyrzucanie jedzenia. Mam nadzieję, że wszystkie wypisane w liście produkty zostaną zużyte, a zaplanowany przeze mnie tydzień będzie motywował do zjadania śniadań. Czekam też na jakieś Wasze ulubione śniadaniowe propozycje i urozmaicenia :). Smacznego!
Jajka wrzucasz do gotującej się już wody czy od samego początku i odliczasz czas dopiero od momentu zagotowania wody?
PolubieniePolubienie
Od samego początku gotuję jajka w zimnej wodzie i dopiero odliczam czas od momentu zagotowania wody:)
PolubieniePolubienie