Domowe rogaliki drożdżowe – najlepszy przepis

Swoją przygodę z pieczeniem ciast, ciastek, ciasteczek zaczęłam właśnie od tego przepisu – nie licząc tortu, który pod bacznym okiem babci piekłam za młodu dla mamy. Ale w zasadzie nie wiem, komu bardziej powinnam za ten przepis dziękować – Pani Magdzie, z którego to bloga pochodzi pierwowzór, czy mojej wspaniałej współlokatorce Asi, która mi ten przepis pokazała, a która sama na założenie kulinarnego bloga nie dała się namówić.

Dziękuję w takim razie obu, bo pewnie upłynęłoby sporo czasu, zanim sama znalazłabym perfekcyjny przepis na rogaliki drożdżowe. Co prawda, nie robi się ich szybko, bo na przygotowanie ciasta, jego wyrośnięcie, „skręcenie” rogalików i ich pieczenie potrzeba ok. 2,5 godziny, ale efekt wart jest zachodu. Przepis przerobiłam już na pewno ze 30 razy, piekę je dla przyjaciół, dla domowników, dla En., na odstresowanie. Rogaliki zawsze są pyszne i znikają w mgnieniu oka.

Moje jedyne modyfikacje to zmniejszenie o 50 gramów tłuszczu (margaryny), czasami dosypanie większej ilości mąki i pieczenie w niższej temperaturze – bo mój piekarnik nie jest już pierwszej młodości.

Składniki:

  1. margaryna (200 g),
  2. drożdże w kostce (5 dag),
  3. mleko (1/4 szklanki),
  4. mąka tortowa – u mnie pszenna typu 450 (3 pełne szklanki + łyżka do wyrobienia z drożdżami),
  5. jajka (2 szt. + 1 malutkie do smarowania ciasta),
  6. cukier (4 łyżki + 2 łyżki do posypki),
  7. sól (ok. 1/3 łyżeczki).

Nadzienie:

marmolada, dżem, nutella lub inny krem czekoladowy – ważne, by nadzienie było chłodne, dzięki temu lepiej będzie się zawijać i nie wypłynie w całości jeszcze przed pieczeniem.

Sposób przygotowania:

  1. Margarynę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, ale nie gotować.
  2. Mleko podgrzać w dużym kubku (u mnie pojemność 0,5 l), dodać drożdże, 4 łyżki cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, usuwając grudki i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Mąkę przesiać przez sitko, posolić, dodać jajka. Zalać margaryną i wyrośniętymi drożdżami. Chwilę wyrabiać, do czasu połączenia się wszystkich składników. Jeśli jednak zbyt mocno klei się do ręki, dodać jeszcze ok. 0,5 szklanki mąki i dalej wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do lodówki -będzie łatwiejsze do obróbki.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich wyłożyć na podsypany mąką blat czy też stolnicę. Rozwałkować na kształt koła i podzielić na trójkąty (jak pizzę). Każdą ćwiartkę można podzielić w zależności od tego, jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki, większe czy mniejsze (ja najczęściej dzielę je na 12 małych trójkątów).
  5. Na każdy trójkąt nałożyć wybrane nadzienie i zwinąć od podstawy do wierzchołka. Wcześniej możemy podstawę naciąć po środku na 1 cm – trójkąty będą zwijać się znacznie łatwiej. Taki „rulonik” zagiąć do siebie na kształt księżyca.
  6. Przygotowane rogaliki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie. Posmarować rozkłóconym jajkiem (pędzelkiem, zwiniętym ręcznikiem papierowym czy też palcami) i posypać cukrem.
  7. Piec w 180 stopniach (jak pisałam wyżej, u mnie było 160 stopni ze względu na stary piekarnik) przez 15 minut – pod koniec warto to pieczenie jednak kontrolować. Druga partia może piec się krócej, bo piekarnik jest już wtedy mocno nagrzany.
  8. Takie rogaliki nie wymagają dalszego zdobienia, lekko stopione kryształki cukru pięknie prezentują się na cieście. Jeśli jednak wolicie przyozdobić je lukrem, to po „malowaniu” jajkiem warto zrezygnować z posypywania ich cukrem.

rogaliki drożdżowe_zmiksujto.gif

Z podanej porcji wychodzi ok. 48 rogalików, przy założeniu, że każdą część podzielimy na 12 trójkątów. Najsmaczniejsze są oczywiście zaraz po ostygnięciu. Jeśli jednak przetrwają do następnego dnia (a czasami naprawdę ciężko się im oprzeć), to warto przykryć je ściereczką, żeby nie obeschły.

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać, czy będzie to też Wasz ulubiony przepis na drożdżowe rogaliki ;). Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s