Pikantny krem z marchewki z dodatkami

Zauważyłam, że zupy krem gotuję wtedy, gdy totalnie nie mam czasu na siedzenie w kuchni. Ostatnio z takiej okazji stworzyłam krem z batatów i kukurydzy – jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam – KLIK. Takie przepisy sprawdzają się u mnie idealnie, bo wystarczą mi przynajmniej na 4 porcje. Sama zresztą, gdy gotuje tylko dla siebie, nie jestem zbyt wymagającym kucharzem. Nie oznacza to jednak, że zjadam wtedy co popadnie i na dodatek z wysoko przetworzonych składników. Dzisiejsze danie nada się zarówno dla zabieganych, jak i dla leniwych: szybkie, sycące i rozgrzewające, bo zima (mimo, że taka średnio śnieżna) pokazuje, że chyba zostanie na dłużej. Co się dziwić, w końcu mamy nadal styczeń! Zapraszam więc na dzisiejszy post, gdzie króluje pikantny krem z marchewki i dodatków.

Składniki:

  1. marchew (3 duże sztuki),
  2. ziemniaki (3 średnie sztuki),
  3. por (ok. 15 cm),
  4. bulion warzywny (1 litr) lub kostka rosołowa (1,5 sztuki) na litr wody,
  5. imbir (4 cm),
  6. czosnek (1 ząbek),
  7. masło (2 łyżki).

Przyprawy:

  1. sól (ok. 1/4 łyżki lub więcej),
  2. chilli (szczypta),
  3. cukier (szczypta),
  4. sok z cytryny (opcjonalnie).

 

Sposób przygotowanie:

  1. Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  2. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i przez chwilę (ok. 5 min) podsmażany na nim pokrojone warzywa. Zalewamy bulionem warzywnym lub litrem wody z kostkami rosołowymi.
  3. W tym czasie obieramy pora i kroimy w cienkie plasterki, a następnie podsmażamy na patelni na drugiej łyżce masła, do czasu, gdy zeszkli się jak cebula i przekładamy do garnka.
  4. Imbir obieramy i trzemy na tarce, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do zupy.
  5. Gotujemy do miękkości i miksujemy na gładki krem.
  6. Doprawiamy solą, szczyptą cukru, chilli i opcjonalnie cytryną (żeby przełamać smak słodkiej marchewki – spróbujcie, czy smakuje Wam wersja bez cytryny, bo czasem nie jest ona potrzebna).
  7. Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie tym razem grzanki z bułki grahamki.

12528040_986783088050223_977253251_n

Ilość porcji: ok. 4 porcji po 250 ml.

Kalorie: ok. 110 kcal w porcji zupy, bez grzanek czy nasion.

Za każdym razem, gdy ugotuje sobie taki krem, a później wyliczam, jak mało ma kalorii, cieszę się jak dziecko. Jest to więc świetny pomysł na urozmaicenie sobie często monotonnych jadłospisów dietetycznych. Spróbujcie sami : ). Smacznego!

Reklamy

One thought on “Pikantny krem z marchewki z dodatkami

  1. Pingback: Krem ziemniaczany z porem | zmiksuj to!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s