Proste i szybkie w przygotowaniu pierniczki

Nie mogę uwierzyć, że do Świąt zostało już tylko 2 dni!! Kiedy to minęło – nie mam pojęcia. Zginęłam w kurzu, niepotrzebnych szpargałach w szafkach, starych ubraniach (które kiedyś trzeba było wyrzucić) i innych domowych obowiązkach.

Z racji jednak faktu, że ubieranie choinki i zdobienie domu przypadło mi wyjątkowo na niedzielę, dzisiaj znalazłam czas, by umieścić tu znakomity przepis na domowe, bardzo szybkie i bardzo proste pierniczki. Jeszcze dwa dni, zdążycie je upiec – nie muszą leżeć, bo już na następny dzień są wyśmienite. Spróbujcie!

Składniki:

  • płynny miód (300 gramów),
  • margaryna (120 gramów),
  • mąka pszenna tortowa (3,5 szklanki),
  • cukier puder (1/2 szklanki),
  • soda oczyszczona (2 łyżeczki),
  • sól (1/4 łyżeczki),
  • ciemne kakao (płaska łyżka),
  • przyprawa do piernika (4 płaskie łyżki),
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać miód i włożyć margarynę, rozpuścić i gotować na małym ogniu (ok. 5 minut), co chwilę mieszając. Odstawić do ostygnięcia na bok lub wystawić pod przykryciem na zewnątrz. Miód musi być chłodny, ale nadal płynny.
  2. Mąkę przesiać przez sitko. Dodać cukier puder, sodę, sól, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać.
  3. Przestudzony miód z margaryną wlać do suchych składników, wbić jajko. Mieszać dużą łyżką do czasu połączenia masy. Resztę wyrobić ręką (ciasto niestety przylepia się mocno do dłoni), do momentu aż będzie miękkie i elastyczne.
  4. Wyrobioną masę schować do lodówki na 10/15 minut, znacznie lepiej będzie można je później wałkować.
  5. Stolnicę lub blat mocno podsypać mąką, wałek również. Ciasto można jeszcze chwilę jeszcze wyrobić, podzielić na 2 części i rozwałkowywać na grubość od 3 do 5 mm.
  6. Wykrojone pierniczki układać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległości.
  7. Ścinki połączyć w całość i wałkować do skończenia.
  8. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Malutkie (np. widoczne na zdjęciu gwiazdki) piekłam maksymalnie 5 minut, większe ok. 7 minut. Najlepiej jednak obserwować kiedy wyrosną i kiedy brzegi staną się lekko ciemniejsze niż środek – wyciągnąć.

Z moich, mniejszych i większych foremek wyszło ok. 100 pierniczków.

IMG_0153.JPG

Pierniczki robi się błyskawicznie, na pewno więc znajdziecie jeszcze chwilę, żeby zdążyć upiec je na te Święta, może nawet przystroić nimi choinkę. Absolutnie polecam i życzę smacznego! : )

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s