Masło z orzechów włoskich

Cały sierpień starałam się trzymać postanowienia, że nie będę sięgać po słodycze – tak często oczywiście, jak robię to zwykle. Zamieniałam je na różnego rodzaju przekąski, sięgałam po owoce, byle tylko nie kupować i nie jeść tego, co ani nie pomaga moim zębom, ani tym bardziej pupie…

Najlepszym zamiennikiem okazało się być chrupkie żytnie pieczywo posmarowane masłem orzechowym i uzupełnione bananem. Zajadałam się nim w takich właśnie kryzysowych momentach. Ostatnio postanowiłam znowu uraczyć się tymże zamiennikiem i zrobiłam własne masło orzechowe, o które ciężko w supermarketach. Jeśli również macie ochotę go spróbować, bierzcie przepis na masło z orzechów włoskich!

omm

Składniki:

  1. orzechy włoskie (35 dag łuskanych),
  2. płynny miód (2 łyżeczki lub więcej),
  3. masło (2 łyżki),
  4. sól (wedle uznania),
  5. gorąca woda (ok. 1/3 szklanki).

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy* obieramy z łupinek i mielimy w maszynce do orzechów. Jeśli takiej nie macie, posiekajcie je drobno.
  2. Całość przekładamy do dużej miski lub wysokiego pojemnika, solimy wedle uznania, dodajemy masło, miód i zalewamy wszystko ciepłą wodą.
  3. Blendujemy do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji, co chwilę wyłączając blender i mieszając wszystko łyżką.

*Upewnijcie się najpierw, czy Wasze orzechy nie są gorzkie – ich smaku nie poprawi już miód.

food-nature-autumn-nuts

4. Kalorie: w całości znajduje się ok. 2400 kcal.  To naprawdę bardzo dużo, w moim przypadku to trochę więcej, niż dziennie zapotrzebowanie na kalorię. Warto jednak sięgać po orzechy, ponieważ w ponad 50% złożone są z tłuszczów  i zawierają bardzo dobrej jakości białko – przede wszystkim jednak, jeśli nie jadamy ryb, zapewnią nam odpowiednią dawkę kwasów omega-3.

Jeśli lubicie zdrowe zamienniki codziennych dodatków do śniadań czy deserów, to myślę, że właśnie ten, spełni całkowicie Wasze oczekiwania. Smacznego! :)

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s