Puszysty mus czekoladowy

Oglądaliście ostatni odcinek MasterChefa? Ja oglądam większość tego typu programów, głównie dlatego, że dużo się z nich dowiaduję i zwykle dlatego, że prawie po każdym z nich mam ochotę, żeby ugotować coś swojego. Ostatnio, widząc w ich spiżarni worki czekolady, postanowiłam, że sama też muszę po nią sięgnąć. Przecież każdy lubi czekoladę!

Dzisiejszy przepis jest więc taką szybką w przygotowaniu, „masterszefowską” inspiracją. Zapraszam na słodki, kremowy i bardzo puszysty mus czekoladowy! Do jego przygotowania wyjątkowo potrzebny będzie mikser, a nie blender.

Składniki:

  1. czekolada mleczna (pół tabliczki, czyli 50 g),
  2. czekolada deserowa (pół tabliczki, min. 70% kakao),
  3. śmietana kremówka (200 ml – ok. 2/3 szklanki),
  4. żółtka (2 szt.),
  5. cukier puder (1 łyżeczka lub więcej – opcjonalnie),
  6. kakao (do zdobienia – opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Czekolady* łamiemy w kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej, aby były płynne.. Jeśli nie wiecie, jak to zrobić, polecam obejrzeć krótki instruktaż – o tutaj. Po roztopieniu odkładamy na bok, by masa ostygła.
  2. W tym czasie żółtka ubijamy w małej misce na gładką masę. Jeśli kupujecie jajka w sklepach, to dla pewności sparzcie je wcześniej – na chwilkę (ok.10/15 sek.) włóżcie je do wrzątku.
  3. W większym naczyniu ubijamy kremówkę (trzymamy ją do tego czasu w lodówce, dzięki czemu szybciej się ubije).
  4. Łączymy: do śmietany dokładamy żółtka i przelewamy nadal płynną czekoladę. Miksujemy i sprawdzamy, czy odpowiada nam słodkość kremu. Jeśli nie (a tak było w moim przypadku) dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy.
  5. Masę przekładamy do wybranych naczyń i wkładamy na min. 2 godziny do lodówki. Po tym czasie krem stężeje i konsystencją będzie przypominał delikatne ptasie mleczko.
  6. Zdobimy dowolnie – orzechami, kokosem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Ja posypałam mus po prostu kakao.
  7. Porcje: z podanych składników otrzymamy 2 pucharki widoczne na zdjęciu lub 3 małe szklaneczki (ok. 150 ml), wypełnione do połowy.

*Wybierzcie dobrej jakości czekoladę, od tego bardzo zależy smak kremu. Najlepiej taką, po którą sami sięgacie najczęściej. Przyznam, że mój wybór nie był do końca trafny, bo mus był pomysłem bardzo spontanicznym – wzięłam więc „pierwszą lepszą”, jaka była w domu.

DSCN5793

Uwielbiam czekoladę! A ostatnio coraz częściej, zamiast kupować słodkie – sama je sobie przygotowuję w domu. Wtedy wiem, ile naprawdę zjadam cukru, na jaki pucharek mogę sobie pozwolić i przede wszystkim – mam ogromną satysfakcję, gdy wszyscy się zajadają. Spróbujcie sami, jakie to delikatne i dobre!

Reklamy

One thought on “Puszysty mus czekoladowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s