Egzotyka na drugie śniadanie

Ostatnio zmagałam się z nowo poznanym szpinakiem, dzisiaj uderzam w coś, moim zdaniem, dużo trudniejszego. Padło na mango. Historia podobna, chociaż może nie do końca. Uwielbiam zapach mango! – ten kosmetyczny oczywiście, który z naturalnym trochę się rozmija. Do tej pory sięgałam po balsamy, błyszczyki, mgiełki i inne cuda, które krzyczały etykietą, że w swoim składzie taki owoc posiadają.

No to skoro na kosmetycznej półce jest, to może pora to mango zmiksować i zobaczyć, czym ja się tak naprawdę zachwycam. Zaczęłam go więc łączyć w nie lada towarzystwie. Jakim? Patrzcie!

miks1

1. mango (1 szt.),

2. ananas (1 szt. lub 1 puszka),

3. banan (1 szt.),

4. cytryna (1 szt.),

5. szklanka wody lub soku jabłkowego (opcjonalnie syrop z ananasów z puszki).


Sposób przygotowania:

1. Owoce: mango, ananas i banana obieramy i kroimy w kostki. Wyciskamy sok z cytryny.

Rada: Obieranie mango i krojenie go jest trudne. Przynajmniej dla mnie było. Na początku trzeba je przede wszystkim dobrze wybrać. Dojrzałe mango to takie, które ma czerwono-pomarańczową skórkę i jest miękkie, mocno żółte w środku. A o tym, jak je prawidłowo obrać, mówi ta strona.

2. Łączenie: mango i ananas miksujemy na gładką masę. Przelewamy do dzbanka. Miksujemy banana z sokiem z cytryny (uważajmy na pestki, bo pijąc przez słomkę, możemy się zaskoczyć!). Uzupełniamy tym dzbanek. Dolewamy wody w wersji light lub soku jabłkowego/syropu z ananasów w słodszej wersji. Miksujemy jeszcze chwilę i wstawiamy do lodówki.

3. Sposób podania: u mnie po królewsku, w dużym kieliszku do wina. A czemuż by nie?

mango-ananas1mango-ananas

5. Kalorie: w porcji (ok. 300 ml) znajduje się ok. 200 kcal – ale to zależy od wersji, którą wybraliście.

6. Cena: ok. 8,9 zł za całość – wersja ze świeżym ananasem, jest trochę droższa, ale przepyszna.

Spróbujcie i dzielcie się opiniami.

Owocowego tygodnia Wam życzę!

Reklamy

4 thoughts on “Egzotyka na drugie śniadanie

  1. Pingback: Jagodowo-malinowe smoothie | zmiksuj to!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s